Biografia

Aitor Sáez de Jáuregui


Vaig aparèixer per primera vegada a València l'any 1985 i comence a estudiar percussió al Centre de Música i Dansa de Natzaret (València) amb Vicent Roig, per a més tard accedir al Conservatori Professional de Música de València amb Jesús Salvador "Chapi", Joan Cerveró i Pau Ballester a la vegada que obtinc la diplomatura en Educació Musical per la Universitat de València. Més endavant obtinc el títol superior de percussió al Conservatori Superior de Música "Salvador Seguí" de Castelló de la Plana amb Josep Vicent, Mike Schaperclaus i Lluís Marzal, gaudint d'una beca Erasmus en Codarts University of Arts (Ròtterdam,Holanda), on comence a interesar-me per les músiques afrollatines.

Acabat el grau superior rep classes de percussió latina amb Yoel Páez i passat un any entre en l'Escola Superior de Música de Catalunya obtenint en 2016 el títol superior de percussió moderna amb el professor Dani Forcada.

Paral·lelament als esmentats estudis, en 2001 comence a endinsar-me en el món de la percussió brasilera i realitze diversos tallers especialitzats, amb percussionistes com Jordi Rodríguez, Fernando Jacutinga, Zeca Macapá, i Cra Rosa entre altres, cofundant més tard un projecte musical de caire social com va ser la batucada “S'ambalà” al barri valencià de Natzaret.

Fora de les institucions educatives, rep diverses formacions musicals amb artistes destacats com David Mayoral (hand-drumming), Nebosja Jovan Zivcovic (marimba i ensemble), Dave Samuels (vibràfon jazz), Francisco Blanco "Latino" (armonia jazz), Philippe Spieser (percussió orquestral), Álvaro Benavides (latin groove), Marcelo Woloski (pandeiro i set de percussió), Juan Medrano “Cotito” (caixó afro-peruà), Antwan Davis, Santi Serratosa, Oriol Ferré, Anna Llombart i Estevao Marqués (body music), Uirà Kuhlmann (boomwhackers), Manuel Alejandro Rangel (maraques venesolanes), Aleix Tobias (percussions ibèriques)...

Tot aquest interès per la formació contínua m'ajuda a ser un músic molt complet i divers i em facilita poder ser membre de joves orquestres europees com la Jove Orquestra Nacional d'Holanda, formar part dels grups de percussió contemporània Proletaris del Ritme, Nàcqara Percussions i Eco Duo, participar en grups de salsa com Siembra i Timbón i Rumba, formar part de grups de batucada com Fogo Na Pele (guanyant el 2n premi i el premi revelació al Concurs de Percussió de Barcelona en 2014, i ser percussionista del grup de funk en català The Risas (guanyant el concurs de la Fira de la Música de Cardedeu en 2016), Freak Out (residint a la sala Luz de Gas de Barcelona durant tres temporades) i de la formació especialitzada en música sefardí Tambor Bacano.

A la vegada col.labore tocant i gravant amb orquestres clàssiques professionals de l'estat espanyol i amb grups i artistes com La Folkabanda, Obrint Pas, Aromàtica Orquestra de Salsa, Yurgaki, Joan Sanmartí, Esmuc Jazz Project, Laia Rius, Il·lús Teatre Orchestra, Roba Estesa, Pep Gimeno "Botifarra" & Ahmed Touzani, Jonatan Penalba, Hilari Alonso, Joan Amèric, Miquel Gil, Enric Navarro & Ensemble Duna, Musicants, Bertomeu, etc.

La passió per la musica popular de la meua terra, junt a tot allò aprés al llarg del temps em porta a formar el meu projecte personal Teixint Terres, on les músiques populars valencianes destinades al ball es fusionen amb les músiques populars afrolatines.

Dins del camp educatiu comence en 2004 a impartir classes de percussió clàssica i contemporània, percussió afrolatina i afrobrasilenya, bateria, música i moviment i llenguatge musical. A banda impartisc tallers de percussions afrollatina, percussió afrobrasilenya i body music i dirigisc i forme batucades i grups de percussió de carrer.

Al 2018 forme part de la banda del programa de RTVE "Bailando con las Estrellas", una producció de Gestmusic.

Actualment forme part dels projectes musicals Ausaes Bugaes, Tradifusió, Xavier de Bétera i Sons d'Embat.

Dins del camp educatiu he sigut director musical i professor de caixó, percussió tradicional i bloco de samba reggae a l'Escola de Percussió Cientambores (Almàssera, València). Actualment sóc professor de percussió clàssica i contemporànea a l'Escola de Música "Maria Ràfols" (València) i al Centre d'Estudis Professionals de Música "El Parque" (València), a més d'impartir classes particulars.